DSCN9094

3BIT truskawkowy. Super ciasto na zimno.

Niestety mimo swej zajebistości nie piekę wypasionych ciast. Myślę, że jest to spowodowane moim uwielbieniem kuchennych improwizacji. Trzymanie się przepisów jest nie dla mnie. Szczęśliwie raz na jakiś czas z moich eksperymentów powstają perełki. Tak było i tym razem. Z tradycyjnego 3Bita, który dla mnie jest zbyt słodki stworzyłam truskawkową wariację na jego temat!

Proste, szybkie i nieziemsko smaczne!

Składniki:

  • 3 duże paczki herbatników
  • 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. łyżki cukru
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1,5 kg truskawek
  • żelatyna

Wykonanie:

KROK 1 Gotujemy dwa budynie bez cukru w 3 szklankach mleka. Zostawiamy do wystygnięcia.

KROK 2 Rozpuszczamy żelatynę we wrzącej wodzie. Truskawki ( około 1 kg) blendujemy dodając do smaku cukier, opcjonalnie listki mięty i rozpuszczoną żelatynę.

KROK 3 Na dnie brytfanki układany warstwę herbatników.

KROK 4 Herbatniki smarujemy masą kajmakową.

KROK 5 Układamy drugą warstwę herbatników.

KROK 6 Miksujemy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy przestudzony budyń i miksujemy na gładką masę.

KROK 7 Masą budyniową pokrywany drugą warstwę herbatników i wbijamy w nią pokrojone truskawki.

KROK 8 Układamy kolejną warstwę herbatników.

KROK 9 zalewamy tężejącą masą truskawkową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

ZAJADAMY Z APETYTEM!

DSCN9095

ZAPRASZAM DO MNIE NA FACEBOOK I INSTAGRAM

DSCN9098

 

  • Pingback: Cıvata()

  • http://www.matkanaszczycie.pl Mom on top

    Ooo, klasycznego 3bita uwielbiam, a ten wygląda jeszcze lepiej! Na lato idealny!

    • Marta

      Niebo w gębie! I co ważne szczegónie dziś biało- czerwony ;)

  • Paula

    Witam. Na jaka wielkosc blachy to jest? Moge zrobic w tortownicy? Jako ala torcik:P

    • Marta

      Hej, ja robiłam w standardowej prostokątnej. Jeżeli chodzi o tortownicę, to ciężko będzie Ci ułożyć herbatniki, bo są prostokątne, ale jak troszkę porzeźbisz w ich kształcie dasz radę! A proporcji kremu i masy truskawkowej nie musisz bardzo zmieniać, najwyżej wartstwa będzie ciut wyższa i tyle :)

      • Paula

        A i ile tej zelatyny?

  • http://miraga80.blogspot.com miraga

    muszę zrobić