kasza jaglana

Budyń czekoladowy, czyli kasza na warsztat.

O zdrowotnych właściwościach kaszy wie chyba każdy. Często jednak rezygnujemy z niej w naszej kuchni, czemu?? Problem tkwi w naszym stereotypowym podejściu. Kojarzy nam się jedynie z zalanym dużą ilością sosu, pozbawionym smaku dodatkiem do mięsa. Nic bardziej mylnego! Ogrom potraw, deserów i przekąsek zaskakuje. Od dziś będę się z Wami dzieliła moimi wariacjami na temat kaszy w każdy kolejny wtorek . A zapraszam na : ” w kaszę dmucham z mamawbiegu.pl”.


Na pierwszy ogień pójdzie kasza jaglana.

Robiona jest z prosa i jako jedyna z nielicznych jest zasadowa.

No i co z tego, że zasadowa?

Większość potraw zakwasza nasz organizm: mięso, nabiał, pieczywo, cukier, sery, wędliny, ryby itd. Zakwaszenie prowadzi do złego samopoczucia, bólu głowy, osłabienia, senności, osłabia odporność, włosy, skórę, a nawet prowadzi do nowotworów. Kasza jaglana pomaga przywrócić prawidłową gospodarkę kwasowo – zasadową w naszym organizmie. Nie zawiera glutenu, a więc doskonale nadaje się dla osób z celiakią. Działa grzybobójczo, pomaga przy przeziębieniach, zawiera witaminy z gruby B, krzem, wapń, żelazo, fosfor, potas, lecytynę. Jedynie osoby mające problemy z tarczyca powinni jeść ją ostrożnie. Tak wiele plusów, że nic tylko jeść. A jeszcze jedno: kasza jaglana jest niskokaloryczna 

Jak pamiętacie brałam ostatnio udział w inspirujących warsztatach poświęconych zdrowym słodkościom. #głodnizmian poznaliśmy, dzięki uprzejmości Inspiro, przefantastyczny deser z kaszy jaglanej. Zarówno mój starszy syn jak i mąż uwielbiają budyń i to właśnie czekoladowy. Często gościł na naszym stole w podwieczorkowych godzinach, niestety ten „ z papierka”. Dziś postanowiłam przygotować dla mojego Syniutka zdrową wersję ulubionego deseru. Poniżej przepis:

Czekoladowy pudding jaglany

Na podstawie przepisu na budyń jaglany z jadlonomia.com

Składniki (porcja na ok. 8 osób) :

• 2 szklanki mleka roślinnego (można zastąpić krowim)
• 1,5 szklanki wody
• 2/3 szklanki kaszy jaglanej ( naszej bohaterki)
• 30 daktyli (lub więcej, jeśli lubicie naprawdę słodki)
• 1 gorzka czekolada (pysznie i zdrowo)
• 2-3 łyżki kakao ( samo zdrowie)
• 2 łyżki cukru (można pominąć) ( ja pominęłam, ale to i tak mniej niż w kupnym budyniu)
• 2 łyżki oleju z pestek winogron ( ja dodałam oliwę z oliwek)
• 1/2 łyżeczki soli morskiej ( normalna też da radę )
• Sezonowe owoce/orzechy/bakalie

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną opłukać dokładnie, dwukrotnie pod ciepłą wodą, odcedzić. Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, wodę, daktyle, olej i sól. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.
2. W międzyczasie czekoladę połamać na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać aż do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować do gładkości. Podawać z owocami lub bakaliami. Zajadać do syta.

Mąż wyjechał, ja na diecie więc zrobiłam z połowy porcji. Oczywiście wymaga on od nas więcej pracy niż „papierszczyzna”, ale wierzcie mi WARTO!!!

Która z Was planuje wprowadzić pudding na swe salony??? Koniecznie podzielcie się wrażeniami 

Chcesz poznać nasze kolejne zdrowe przepisy? Zapraszam do polubienia mamy w biegu na FB.

  • Szefowa Gangu

    U nas budyń jaglany gości bardzo często. Czasem dla odmiany robię taki budyń na bazie ryżu. Też pyszny :)