imbirówka ozdoba

Przepis na imbirówkę.

Ideały istnieją!

Mam dla Was przepis, który jest połączeniem idealnym.

 

Imbir, cytryna, miód szczerze się kochają. Wiem to, sprawdziłam w tym przepisie –> KLIK

Jak do tej płomiennej miłości dodamy trochę alkoholu, to otrzymamy powalającą mieszankę. Poza walorami rozluźniającymi należy pamiętaj o zdrowotnych.

Spróbowałam jej i zakochałam się. Musiałam zrobić swoją, co i Wam gorąco polecam. Jedyne czego żałuję to, to że dopiero teraz nasze drogi się spotkały ;(

     Przepis na nalewkę imbirową (IMBIRÓWKA)

Składniki:

imbirówka

  • 1 litr wódeczki
  • 3 cytryny
  • 150 g imbiru ( waga po obraniu)
  • 3 łyżki cukru
  • 7 łyżek miodu
  • cynamon i wanilia ( laski, jak dodacie zmielone zrobi się mętna i nie się przecedzić)

Wykonanie:

Ponieważ cytryny dodajemy całe ( ze skórką) należy je dokładnie umyć. Po umyciu parzymy we wrzątku ( około 3 minut) z dodatkiem łyżki sody oczyszczonej ( dzięki temu pozbywamy się świństw kryjących się w skórze),opłukujemy.

cytryna

Obieramy imbir. Doskonale robi się to przy użyciu małej łyżeczki – szybko, wygodnie i oszczędnie ( zdzieramy naprawdę cieniutką warstwę).

imbir

Imbir i cytrynę kroimy w plastry.

imbir i cytyyna

Wrzucamy do słoja zasypujemy cukrem, dodajemy miód i zostawiamy na 2 h żeby puściły odrobinę soków.

słoik

Dodajemy cynamon, wanilię

cynamon

 

i zalewamy wódeczką.

cynamon w słoiku

I teraz najsłabszy punkt: szczelnie zamykamy na minimum miesiąc ;(

gotowa

Świetna, zdrowa, rozgrzewająca. Imbirówka idealna. Rewelacyjna na zimne wieczory.  Ja już przebieram nóżkami na myśl, o smaku herbaty z dodatkiem tych cytryn i tego imbiru, które zostaną po wypiciu imbirówki… Mniami.

Zerknij jeszcze jaka piękna z niej ozdoba!

imbirówka ozdoba

Na pierwszy toast zapraszam na FACEBOOK i INSTAGRAM !!

  • http://mamwyjechane.pl Dawid

    Coś zostanie do kwietnia?

    • http://mamawbiegu.pl/ Mama w biegu pl

      Dorobię ;)

  • Nata

    Minęły 2 tygodnie od szczelnego zamknięcia. Czy moge jeszcze otworzyć, żeby dorzucić więcej cynamonu (wcześniej miałam tylko 2 małe laski) czy tak się raczej nie robi? ;)

    • Marta

      Pewnie, że możesz dorzucić! Od otworzenie nić się nie stanie nalewce. A jak już otworzysz, to spróbuj odrobinkę ;)