Ubóstwiam cukinię. Szczęśliwie nie należy do najdroższych warzyw i poza kilkoma miesiącami w roku cena zachwyca.
A latem mam jej całą działkę więc szaleję. Cukinia grillowana, faszerowana, zupa cukiniowa i placuszki.
Poznajcie szybki i banalnie prosty przepis na te pyszności.
Przepis na placuszki z cukinii.
Składniki:
- cukinia ( ok, kilograma startej po odciśnięciu wody)
- mąka ( na oko, ale około 150 g)
- opcjonalnie proszek do pieczenia (
- 2-3 jaja
- czosnek
- sól
- pieprz
- olej
- jogurt grecki
- łosoś wędzony
Proporcje mogą ulec zmianie. Ja na potrzeby wpisu zważyłam składniki, ale zawsze robię na oko. Zawsze wychodzą. Zawszę inne ;) Zawsze pyszne!
Wykonanie:
Cukinię ścieramy, solimy i odkładamy na 10 min. żeby puściła wodę. Dokładnie odsączamy, dodajemy jaja, czosnek, sól, pieprz, mąkę, proszek do pieczenia (opcjonalnie) i mieszamy łyżką. Smażymy na czym lubimy ( ja używam oleju kokosowego) po obu stronach na złoty kolor.
Najlepiej smakują polane gęstym jogurtem z dodatkiem wędzonego łososia, opruszone świeżo zmielonym pieprzem.
A, zapomniałabym: cukinia ma mało kalorii ;)
ZAPRASZAM DO MNIE NA FACEBOOK I INSTAGRAM