???????????????????????????????

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej.

Kolejny już wtorek zajadamy się kaszą. Wczoraj z uśmiechem obserwowałam trzęsące się uszy moich menów, zajadających placuszki z kaszy gryczanej. O pozytywach kaszy gryczanej pisałam w ubiegłym tygodniu, możesz przeczytać tutaj.

Dziś podzielę się z Wami sposobem na częstsze podawanie kaszy gryczanej. Zazwyczaj wybieramy ją w wersji sypkiej, jako dodatek do mięsa i sosu. Poza kaszą dodajemy do nich zdrowe warzywa i przyprawiamy na ulubiony sposób.

Potrzebne składniki:

???????????????????????????????
–  150 g kaszy gryczanej

– 2,5 szkl. wody

– średniej wielkości marchew

– średniej wielkości pietruszka

– 30 g selera

– cebula

– 2 łyżki oleju

– czerstwa bułka

– 1/4 szkl. mleka

– jajo

– łyżka masła

– opcjonalnie jajo, bułka tarta i olej do smażenia

– sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku

 

Wykonanie:

???????????????????????????????

 

1. Marchew, pietruszkę i selera myjemy, ścieramy na tarce <grube oczka>, podsmażamy na łyżce oleju.

???????????????????????????????

2. Zagotowujemy wodę z solą. Do wrzątku wrzucamy podsmażone warzywa, wypłukaną kaszę i gotujemy < oczywiście mieszając> na półsypko.

3. Pokrojoną cebulkę przesmażamy na pozostałym oleju.

4. Bułkę namaczamy w mleku.

5. Oddzielamy żółtko od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z masłem.

???????????????????????????????

6. Do ugotowanej kaszy z warzywami dodajemy utarte żółtko, przesmażoną cebulę, odciśniętą bułkę, mieszamy i doprawiamy do smaku sola pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

7. Z masy < jeśli będzie za rzadka zagęszczamy bułką tartą lub kaszą manną> formujemy niezbyt duże kotlety , panierujemy je w jajku i tartej bułce, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. < ja nie panierowałam niczym>

 

Przepis jest trochę wymagający, ale wart swojej pracy! Doskonale smakuje z sosem grzybowym, śmietanowym lub pomidorowym.

???????????????????????????????

 

Jeśli podoba Ci się mój przepis, polub Mamę w biegu pl na facebooku, będziesz na bieżąco z moimi kulinarnymi dokonaniami ;) Możesz to zrobić Tutaj.

Wpis postał w ramach akcji #glodnizmian.