kasza manna

Przepis na placuszki z kaszy manny. #glodnizmian

Jako dziecko uwielbiałam, jako dorosła nadal po nią sięgam. Kasza manna kojarzona jest głownie z papką dla dzieci. Czy słusznie?

Owszem w czasach mojego niemowlęctwa kasza manna na krowim mleku była jednym z podstawowych posiłków, ale to tylko jedna jej twarz. U mnie w domu gości po dziś dzień. Jadamy ją zarówno w wersji tradycyjnej na mleku, ale nie tylko.

A co takie jest w tym grysiku, że warto?

Kasza ta to nic innego jak drobno zmielona pszenica. Posiada wiele cennych składników : witaminy z grupy B, witaminę PP, żelazo, potas, magnez, kwas foliowy i jod. Jest naprawdę lekkostrawna ( dlatego często stosuję się w lekkostrawnej diecie) i niesamowicie sycąca. W sklepach dostępne są dwie wersje: tradycyjna i błyskawiczna. Ta druga, dzięki poddaniu obróbce termicznej pomoże nam w szybki sposób poszaleć w kuchni. Dzięki temu, że jest lekkostrawna może być stosowana na diecie i ze smakiem jedzona nawet na kolację.

Dziś podzielę się z Wam świetnym i szalenie szybkim przepisem na placuszki. My jadamy je na podwieczorek, ale mogą być również pysznym śniadaniem.

Składniki:

½ szklanki kaszy ( ja użyłam tradycyjnej)
½ szklanki mleka
2 jaja od szczęśliwych kurek
1 łyżka cukru lub jego zdrowy zamiennik

kasza manna 1

Wykonanie:

 

Kaszę zalewamy mlekiem, mieszamy i zostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie dodajemy żółtka, cukier i mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

kasza manna 2

Rozgrzewamy patelnie (beztłuszczową) i smażymy placuszki po obu stronach do zarumienienia.

kasza manna 3

My jadamy placuszki same lub z musem malinowym, ale doskonale smakują z dżemem, syropem klonowym, cukrem pudrem czy nutellą.

Przepis na domową nutellę idealnie pasującą do placuszków znajdziesz –>TUTAJ<–

kasza manna 5

I co ważne są wyśmienite również na zimno 

Więcej przepisów na Facebooku, zapraszam do polubienia tutaj.