Nie samą owsianką człowiek żyje. A nawet jak człowiek żyje, to jego rodzina nie :P
Pomyślcie o tym. Spójrzcie czule na rodzinę i biegnijcie do kuchni przygotować pyszną niespodziankę, jak jam to uczyniła!
Pyszne RÓŻE DROŻDŻOWE
Składniki:
Ciasto :
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 75 g masła ( rozpuszczonego)
- 100 g cukru
- cukier waniliowego
- 50 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 1 szklanka mleka
Nadzienie:
- pyszna konfitura , my wybraliśmy poziomkową z całymi owocami KROKUS – bajecznie poziomkowa, pyszka!
Wykonanie w maszynie do chleba:
Jestem szczęśliwą posiadaczką Maszyny do pieczenia chleba. Wrzucam wszystkie składniki do misy mieszającej, zaczynając od płynnych,
wybieram program do wyrabiania ciasta, przyciskam START
i za 90 minut mam pięknie wyrośnięte ciasto .
Wykonanie ciasta tradycyjnie:
KROK 1:
Przygotuj rozczyn: do małej miski rozkrusz drożdże i zasyp cukrem – 2 łyżki.
KROK 2:
Pół szklanki mąki zaparz połową szklanki mleka i bardzo dokładnie wymieszaj.
KROK 3:
Do przestygniętej, sparzonej mąki dodaj drożdże z cukrem i wymieszaj bardzo dokładnie ( żeby nie było grudek).
KROK 4:
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
KROK 5:
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę z solą, pozostały cukier, żółtka, stopione masło, mleko i rozczyn.
Ciasto wyrób, by było miękkie i elastyczne.
Przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – ok. 1,5 h.
Wykonanie różyczek:
Nieważne czy w maszynie, czy metoda tradycyjną w końcu ciasto drożdżowe pięknie wyrasta… Zabieramy się więc za nasze różyczki!
KROK 1:
Odrywamy kawałek ciasta, wałujemy w koło ( będzie ono stanowiło podstawę naszych różyczek, dzięki czemu konfitura nie wycieknie).
KROK 2:
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy ( prostokąt).
KROK 3:
Ciasto smarujemy konfiturą, zostawiając wolny brzeg.
KROK 4:
Brzeg ciasta smarujemy białkiem i zawijamy rulon.
KROK 5:
Kroimy ciasto na mniejsze części i układamy na przygotowanym spodzie.
KROK 6:
Zawijamy zbędny spód, tworząc miseczkę.
KROK 7:
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25 min. Opcjonalnie można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. I róże drożdżowe GOTOWE.
KROK 8:
Zajadamy ze smakiem !
ZAPRASZAM DO MNIE NA FACEBOOK I INSTAGRAM