zakwas

Zakwas z buraków

Od teraz na poważnie postanowiłam korzystać z dobrodziejstw zakwasu z buraków. W moim domu wszyscy, z dziećmi na czele, kochamy buraki.

Dziś przygotowuję zakwas, który będę popijać na diecie dr Ewy Dąbrowskiej.

Próbę generalną zrobiłam przed Świętami i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że zakwas jest mega!!!!

Picie zakwasu jest wskazane na diecie warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej, ale kryje się w nim tyle dobra, że jeśli chcesz zrobić dobrze ;) swojemu organizmowi włącz go do swojej kuchni ot tak. Z jego dodatkiem barszczyk czerwony, to niebo w gębie!
Poprawia odporność, reguluje metabolizm, oczyszcza krew, działa antynowotworowo. Daje nam solidną dawkę witamin, kwasu foliowego, sprawdza się  z problemach z anemią.
Istna bomba!!!

Do zrobienia zakwasu z buraków potrzebujesz:

zakwas z buraków

  • 2 kg buraków
  • 4 litry wody
  • główkę czosnku ( jeśli lubisz więcej jak ja, daj więcej)
  • kilka ziaren ziela angielskiego ( ok 8-10)
  • liście laurowe 4-5 szt.
  • łyżkę soli
  • opcjonalnie: skórkę prawdziwego chleba razowego na zakwasie, wodę z kiszonych ogórków
  • opcjonalnie: majeranek, kminek
  • kamionkowe lub szklane naczynie
  • drewnianą łyżkę
  • ściereczkę

Wykonanie:

Przygotowanie zakwasu jest prościutkie i kończy się powodzeniem, jeśli pamiętasz o kilku ważnych kwestiach:

  • naczynia muszą być czyste, wyparzone, suche
  • zakwas musisz mieszać 2 razy dziennie i zbierać gromadzącą się na wierzchu pianę. Nie mieszany zakwas spleśnieje. Pleść zaczyna się na wystających ponad powierzchnie fragmentach. Jeśli boisz się, że mimo regularnego mieszania mikstura spleśnienie, dodatkowo przyciśnij składniki talerzykiem i czymś ciężkim ( pamiętaj, że wszystko musi być czyste).
  • zakwas lubi czystość, przygotuj wszystko, dokładnie oczyść, wysusz i przystąp do roboty!

Buraki wyszoruj, jeśli są młode i z pewnego źródła krój nieobrane, jeśli nie- obierz i pokrój.
Na dnie naczynia ułóż wszystkie składniki: buraki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, jeśli lubisz, możesz dodać kminek lub majeranek.

dieta dąbrowskiej
Całość zalej ciepłą, przegotowaną, posoloną wodą.
Na koniec dodaj kromkę razowego chleba na zakwasie ( zaleca się owinięcie go w gazę przed włożeniem, tak aby mozna go wyłowić, powinno się go wyjąć z zakwasu po 3 dniach) lub dolej kilka łyżek wody z kiszonych ogórków, to przyspieszy proces kiszenia.
Wymieszaj drewnianą łyżką.

zakwas
Naczynie przykryj ściereczką lub gazą i postaw w ciepłym miejscu na 4-6 dni.
Pamiętaj o mieszaniu rano i wieczorem, jeśli przyciśniesz czym ciężkim i żadna część składników nie będzie wystawała pod nad wodę możesz nie mieszać :) Tylko wystające fragmenty zaczynają pleśnieć.
Po 4-6 dniach zakwas będzie gotowy.
Odcedź, przelej do szklanych butelek lub słoików i pij codziennie. Na zdrówko!

ZAPRASZAM DO MNIE NA FACEBOOK I INSTAGRAM


 

  • Marlena Gulka

    Czy konieczne jest dodawanie soli? Czy można pominąć sól w zakwasie i też wyjdzie???

    • http://mamawbiegu.pl/ Mama w biegu pl

      Myślę, że i bez soli wyjdzie :)

  • Żaneta

    Wyglada pysznie! A apropo diety doktor Dabrowskiej tez chcialam przejsc, ale moja endokrynolog twierdzi ze za bardzo wyniszcza organizm.

    • http://mamawbiegu.pl/ Mama w biegu pl

      Znam te opinie. Sam dość długo miałam opory i konsultowałam z wieloma osobami i opinie są bardzo podzielone. Zdecyduję się ale będę bacznie obserwować siebie i nic na siłe :)

  • Gosia

    Marta dzięki za przepis, ostatnio przeryłam neta by coś takiego znaleźć.